050 40 68 80 sint-andries@mastbrugge.be

Specialisatiejaren met werkplekleren

7e Kinderzorg (KZ)
7e Thuis- en bejaardenzorg/Zorgkundige

Je specialiseert je als zorgkundige of kinderbegeleider vooral AL DOENDE. Je verwerft de nieuwste inzichten en competenties op de werkplek door projecten, lessen, activiteiten met oudere zorgvragers en kinderen en natuurlijk ook door stages. Meer dan de helft van de schooltijd besteed je zo aan werkplekleren. In Kinderzorg loop je verplichte stages in een kinderdagverblijf en in de Buitenschoolse opvang. Je behaalt je diploma secundair onderwijs samen met de beroepskwalificaties Kinderbegeleider baby’s en peuters en Kinderbegeleider schoolgaande kind. In Thuis- en Bejaardenzorg/zorgkundige verwerf je de competenties van zorgkundige door stages in een woonzorgcentrum én in de gezinszorg. Je behaalt je diploma secundair onderwijs én de beroepskwalificatie Zorgkundige. Het programma in deze specialisatiejaren is boeiend en afwisselend voor jou én een perfecte voorbereiding voor de start van je carrière in de zorg of verdere studies.

 

Toelatingsvoorwaarden:
Inschrijven in 7 Thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige is enkel mogelijk voorleerlingen die de derde graad in het studiegebied Personenzorg volgden (V),STW, GWW en JGZ);

Inschrijven in 7 Kinderzorg is rechtstreeks mogelijk voor wie uit het studiegebied Personenzorg komt (V, STW, GWW en JGZ). Voor alle anderen is gesprek met directie én toelating door de klassenraad nodig.

Vrijstellingen:
Wie reeds een diploma secundair onderwijs bezit, wordt vrijgesteld voor PAV en Engels. De tijd die hierdoor vrijkomt kan ingevuld worden met extrastage en/of praktijkoefeningen.

Specialisatiejaren7KZ7TBZ
Basisvorming12u12u
Godsdienst2u2u
Project Algemene Vakken4u4u
Engels2u2u
Lichamelijke opvoeding2u2u
Expressie2u2u
Specifieke vorming:22u22u
Zorg voor gezondheid2u6u
Zorg voor welbevinden8u3u
Zorg voor leven en wonen2u3u
Stage10u10u
Contacturen34u34u

Goede samenwerking tussen studenten, leerkrachten en het werkveld zorgt voor leerrijke projecten in de kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, de kleuterklassen en op Intersocvakanties.

N. Leenaert, leraar 7 Kinderzorg

Sinds enkele jaren organiseren we een midweekvakantie voor bewoners van het woonzorgcentrum Ter Potterie met de leerlingen van 7TBZ. Elke leerling biedt zorg-op-maat aan één van de senioren, en leert zo dat ouderen een enorme schat aan levenservaring hebben.
Oud-studenten die nu werken in het woornzorgcentrum spreken nog over die vakantie, anderen komen nadien nog terug op bezoek bij ‘hun’ bewoner.

F. Mus – directeur WZC Ter Potterie

X